Bozkır tahini Marka Oluyor - Bozkır Kalaycıoğlu Tahin - Hakiki Bozkır Tahini
Bozkır tahini Marka Oluyor

Bozkırlı üreticiler, yöreye özgü kara tahine ''coğrafi İşaret'' alınması konusunda Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulundu. Türkiye’de sadece Konya'nın Bozkır İlçesinde üretilen ve Bozkır’la özdeşleşen çifte kavrulmuş kara tahin yıllardır sofralardaki yerini koruyor. Bozkır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Niyazi Yavuzer, bölgeye yakın olması ve kaliteli olmasından dolayı tahin yapımında Manavgat ve civarında üretilen susamlar kullanıldığını anımsatarak, şunları anlattı: "Susamlar, önce yabancı maddelerden temizlenmek için elekten geçirilir. Elekten geçirilen susamlar havuzlara alınarak yıkanır. Bu yıkama işlemi sular değiştirilerek en az 10 kez tekrarlanır. Yıkama işleminden geçirilen susamlar daha sonra suyundan arındırılmak için süzülür. Suları süzülen susamlar kepek alma makinesine verilerek, kabukları alınır. Kabukları alınan susamlar fırına verilerek kavurulur. Bu kavurma işlemi ortalama 4-5 saat sürer. Kavrulan susamlar soğutulma işlemine tabi tutulur. Soğutulan susamlar tekrar ikinci kez elekten geçirilir. Elekten geçirilmiş temizlenmiş susamlar öğütülmek için değirmen sepetine dökülür. Çıkan tahinler dinlenmesi için bir tankta toplanır. Dinlenen tahinler daha sonra piyasaya sürülmek için ambalajlanır. Beyaz tahine oranla susam daha cok kavrulduğu için dolayısıyla susamın yağı iyice pişmektedir. Bu da Bozkır tahininin mideye dokunmadan kolayca sindirilmesini sağlar. Bu yüzden Bozkır tahini dört mevsim kahvaltı sofralarına girer. Özellikle Ramazan aylarında doyurucu ve tok tuttuğu için sahur ve iftar sofralarında daha çok tercih edilir. Bozkır tahininden yapılan helvalara doyum olmaz. Aynı zamanda pekmez ile karıştırıldığı zaman daha bir lezzetli olmaktadır." Bozkır tahininin bir "coğrafi işaret" sayılması konusunda Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını bildiren Niyazi Yavuzer, 1800'lü yılların ortalarında ilçede yetiştirilen üzümlerin, tüccar tarafından develerle Antalya'ya götürüldüğünü ve orada yetişen susamla takas edildiğini anlatarak, ''Bu susamlar daha sonra Çarşamba Çayı'nda ıslatılıp el değirmenleri ile çekiliyormuş. Zamanla bu teknik yerini daha modern üretim teknolojilerine bırakmış'' dedi. İlçede tahin konusunda faaliyet gösteren büyük fabrikalar olmamasına rağmen, Bozkır tahininin lezzetiyle birçok şehirde tanındığını ifade eden Yavuzer, tadanların bu lezzetten vazgeçemediklerini anlattı.
 
Hakan Mertli - Kenthaber / Bozkır Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 00:39:24

Okunma :4304

web tasarım
wordpress hosting